|
|
|
|
|
19th Jamadi-us-Saani 1435 | Sunday, Apr 20, 2014
Aptitude
Aptitude Technical

Problem based on Analogy (Aptitude)

Wednesday, 21 November 2012
Comments(1)

Directions:

In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and oneword is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the samerelation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.


1 . Moon : Satellite : : Earth :?

(A) Sun (B) Planet (C)Solar System (D) Asteroid

Ans: (B)

Explanation: Moon is a satellite and Earth is a Planet .


2 . Forecast : Future : : Regret :?

(A) Present (B) Atone (C) Past (D) Sins

Ans: (C)

Explanation: Forecast is for Future and Regret is for past.

3. Influenza : Virus : : Typhoid : ?

(A) Bacillus (B) Parasite (C) Protozoa (D) Bacteria

Ans: (D)

Explanation: Influenza is the disease caused by Virus and Typhoid is the disease cause by Bacteria.

4. Fear : Threat : : Anger : ?

(A)Compulsion (B)Panic (C)Provocation (D)Force

Ans: (C)

Explanation: Fear is due to Threat and Anger is due to Provocation.

5. Melt : Liquid : : Freeze : ?

(A)Ice (B)Condense (C)Solid (D)Crystal

Ans: (C)

Explanation: If we melt we get liquid and if we freeze then it will become Solid.

6. Clock : Time : : Thermometer : ?

(A)Heat (B)Radiation (C)Energy (D)Temperature

Ans: (D)

Explanation: Clock is used to know Time and Thermometer for Temperature.

7. Muslim: Mosque : : Sikhs : ?

(A)Golden Temple (B) Medina (C)Fire Temple (D)Gurudwara

Ans: (D)

Explanation: Muslim go to Mosque and Sikh goes to Gurudwara

8. Paw : Cat : : Hoof : ?

(A)Horse (B)Lion (C)Lamb (D)Elephant

Ans: (A)

Explanation: First is the name given to the foot of the second .

9. Eye :Myopia : : Teeth : ?

(A)Pyorrhea (B)Cataract (C)Trachoma (D)Eczema

Ans: (A)

Explanation: Second is a disease of the first.


10. Tractor : Trailer : : Horse : ?

(A)Stable (B)Cart (C)Saddle (D)Engine

Ans: (B)

Explanation: Second is pulled by the first

 

thanks zaheer sir

thanks zaheer sir

Post new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Copy the characters (respecting upper/lower case) from the image.

Rs. 29500 (Per 10g)

Opinion Poll
Do you think Kumar Vishwas can beat Rahul Gandhi in Amethi?
YesNoCan't say

Comments >>

Matrimony | Photos | Videos | Search | Polls | Archives | Advertise | Letters

© The Siasat Daily, 2012. All rights reserved.
Jawaharlal Nehru Road, Abids, Hyderabad - 500001, AP, India
Tel: +91-40-24744180, Fax: +91-40-24603188
contact@siasat.com