Technology Top Stories

Some Apple employees are furious over it’s new $5 billion campus

Some Apple employees are furious over it’s new $5 billion campus
Caption: Apple is reportedly spending close to $5 billion to build this campus. (Photo: Courtesy, YouTube/Matthew Roberts)

Cupertino, California: After a massive planning and an expenditure of $5 billion into its construction, some of the Apples’ employees, who moved to the Apple Park, in Cupertino are rumoured to hate its open-floor plan.

The huge structure comprises of more than 3,000 curved glass panels which had to be custom-made and specifically engineered for the building and runs on 100% renewable energy.

With an abundance of open areas on the outside and free-flowing workspaces on the inside, Jony Ive told Wired earlier this year that the building’s crowning achievement is that it’s a place where “many people can connect and collaborate and walk and talk.”

Entryways have been designed so engineers don’t need to slow down while walking, and the campus has custom-designed bannisters, tables, and even a four-story glass door, reported Business Insider.
But there are rumours that, some of Apple’s teams and executives are not fans of the shiny new office complex’s open office plan.

The latest was shared by John Gruber, an Apple podcaster and blogger who frequently cites Apple insiders as ” birdies .”

He passed on the rumour in a podcast published on Sunday:

“Here’s the story I heard that I cannot confirm because it was third-hand. I cannot confirm it, it could be totally false, but it sounds true to me. And I think it could be easily checked because if it’s true, people will know about this.”

“I heard that when floor plans were announced, that there was some, I don’t know, meeting, Johny Srouji’s team, he’s in charge of Apple’s silicon, the A10, the A11, all of their custom silicon, obviously a very successful group at Apple, and a large and growing one with a lot on their shoulders.”

“When he was shown the floor plans, he was more or less just ‘F— that, f— you, f— this, this is b——-.’ And they built his team their own building, off to the side on the campus. So they’re not even in, not only are they not going along with the open floor plans, but Sroji’s team is in their own building. Maybe internally they’re saying it’s for security, or that’s there’s a logical reason for it, but my understanding is that that building was built because Sroji was like, ‘F– this, my team isn’t working like this.'”

This is the second time a big group inside Apple has reportedly shown concerns about the Apple’s new free-flowing work environment.

A WSJ article, a few days ago added that “coders and programmers are concerned that their work surroundings will be too noisy and distracting.”